Verschillende CNC-freesmachines

Een CNC-freesmachine is een houtfrees die elektronisch bestuurd wordt om complexe vormen te snijden. Deze machines worden veel gebruikt in de bouw, om bijvoorbeeld meubels mee te maken. Er zijn verschillende freesmachines die gebruikt worden voor verscheidene doeleinden. Een groot verschil is het aantal assen wat de machine heeft. Dit bepaalt namelijk in hoeveel dimensies er door de machine gefreesd kan worden. Deze CNC-freesmachines onderscheiden zich door hun grote nauwkeurigheid, waardoor je het beste resultaat behaalt. Veel nauwkeurig dan wanneer hetzelfde werk met de hand gedaan wordt.

Industriële CNC-freesmachine

Industriële CNC-freesmachines is nogal algemeen, want tegenwoordig zijn de meeste freesmachines die op de markt worden aangeboden, gemaakt voor industriële doeleinden. Deze machines worden gebruikt om hout mee te bewerken om er zo meubels van te maken. Daarom hebben veel houtbewerkingsbedrijven één of meerdere van deze machines staan. Het zijn kostbare machines, want je schaft er niet zomaar eentje aan. Dit is een hele investering. Toch is het voor een bedrijf de moeite waard, omdat de machines voor een lange tijd meegaan, waardoor de onderneming winst kan draaien.

Hobby CNC-freesmachines

Niet elke CNC-freesmachine op de markt is geschikt voor eigen gebruik. Meestal worden deze gebruikt door grote bedrijven om grootschalig hout mee te bewerken. Toch kan je als particulier ook aan een eigen CNC-freesmachine komen voor CNC frezen. Meestal worden deze door de eigenaar zelf gemaakt. Dit zorgt ervoor dat het een uniek ontwerp is, wat je nergens anders terug zult vinden. Als je graag je eigen CNC-freesmachine wilt bouwen, zijn er genoeg gidsen te vinden die je verder op weg kunnen helpen.

CNC-freesmachines met extra assen

De standaard freesmachines hebben 3 assen waarmee in de drie dimensies gesneden kan worden. Echter kan het voorkomen dat je een taak hebt, waarbij je in meerdere richtingen moet kunnen snijden. Gelukkig zijn er machines met wel vier of vijf assen welke je kunt gebruiken om het werk mee uit te voeren. Bij een freesmachine met vier assen kan de spindelkop in een extra vlak draaien. Een freesmachine met vijf assen kan deze kop in twee extra vlakken draaien. Hiermee kan je 3D onderdelen heel precies frezen.